NIEUWE VERSIE VAN VOGELS BRENGT ALLE ACTEURS NAAR GROTE HOOGTE

Het stuk Vogels is een nieuwe Romeo en Julia. Een joodse jongen en een Arabisch meisje worden verliefd. Hun relatie krijgt veel tegenwerking want de joodse familie wil een meisje uit dezelfde cultuur. Maar hun bezwaren zijn op lucht gebaseerd als blijkt dat Eitans vader, als baby gevonden in een schoenendoos, als Arabisch kind is geadopteerd. Als dit familiegeheim na vijfenveertig jaar aan het licht komt, is de opluchting groot. 

Het stuk Vogels vangt aan in een witte abstracte ruimte. Deuren en ramen zijn onzichtbaar in het decor verwerkt. De vogels, met het idee van de vrijheid, staan in schril contrast met de ruimte als symbool voor de vrijheidsbeperkende religies. Op het linkervoortoneel staan drie strijkinstrumenten: een cello, een luit en een ud. Met haar muziek benadrukt muzikante Amber Docters van Leeuwen in alle scenes de veelkleurige betekenis van het verhaal.

Afgelopen vrijdag 7 april was de laatste try out van toneelstuk Vogels, van de succesvolle Libanese toneelschrijver Wajdi Mouawad in theaterbewerking door regisseur Alize Zandwijk. Al in 2017 zag Zandwijk het toneelstuk Vogels in Parijs. Het trok daar volle zalen. In 2019 presenteerde ze haar eigen versie in Bremen waar het inmiddels deel uitmaakt van het vaste theaterrepertoire. Haar versie voor ITA toont verwevendheid met (actuele) ontwikkelingen in Israël en Oekraïne. Een spannende versie over de zoektocht naar identiteit en religies die verbinding in weg staan.

Plot

Als de joodse Eitan (Jesse Mensah) en de Arabische Wahida (Nastaran Razawi Khorasani) elkaar ontmoeten in de New Yorkse universiteitsbibliotheek, worden ze verliefd. Wanneer hij twee jaar later tijdens seideravond vertelt over zijn liefde, is de teleurstelling bij de joodse familie groot. Zijn vader David (Steven van Watermeulen) dwingt Eitan te laten inzien dat het joodse volk heeft overleefd op basis van eeuwenlange traditie en dat het joodse leed tijdens de Holocaust dient te worden gerespecteerd.  Maar Eitan leeft zijn leven nu en wil zich verbinden, los van afkomst. Als blijkt dat zijn vader wel een joodse naam dráágt maar van Arabische afkomst is, is hij verslagen; een familiegeheim breekt open.

Meer dan een oproep tot verbinding en identiteit – dat het stuk in wezen is-, krijgt deze theateradaptatie de vorm van een reconstructie van delen uit het leven van de schrijver Wajdi Mouawad in het licht van de huidige tijdgeest waarin meerdere perspectieven naast elkaar worden gelegd. Direct gevolg is dat je de gelegenheid krijgt het stuk te ervaren vanuit de verschillende beweegredenen van de spelers. Het maakt de toneelervaring daardoor minder complex en op sommige momenten minder ongemakkelijk.

Ondanks het cliché van het plot is de uitvoering uitstekend. Zandwijk voegt met dit stuk weer een juweel toe aan haar oeuvre. Zowel het verhaal door Wajdi Mouawad als het decor en het spel door alle acteurs is een ticket meer dan waard.

Vogels is te zien van 8 -22 april bij ITA Stadsschouwburg Amsterdam

Dit artikel verscheen ook op Cultuurpodium.nl

foto: Fabian Calis