DOOD PAARD TOONT ZEER CREATIEF EEN SOMS HARDE KINDERWERELD MET ENERGIEK SPEL

Gezien op 15 april 2023 broedplaats Lely in Amsterdam West

Men neme: een draadloze koptelefoon, een bouwplaats, een oud schoolgebouw en vijf acteurs. Maak met deze elementen een voorstelling. Op het eerste gezicht tamelijk uiteenlopende ingrediënten en je vraagt je af wat was er het eerst? Feit is dat Dood Paard met dit materiaal een voortreffelijke voorstelling neerzet vol creatieve vondsten gedurfd en met humor over kinderen in een samenleving vol conventionele valkuilen.

Op een namiddag spelen vijf kinderen op een echte bouwplaats in de buitenlucht met provisorisch hekwerk tussen snelwegen in de bebouwde kom. De kinderen spelen op honderd meter afstand van het podium met het zand en de bouwmaterialen en rennen, fietsen en steppen om de bouwplaats heen; soms richting station. Op de bestrate parkeerplaats verstoppen ze zich tussen de auto’s. De kinderen zijn aan het aftasten, leren hun mening geven en zich af te zetten. Naarmate de avond valt, wordt het menens: wie loyaal is, mag blijven maar wie zich niet aanpast wordt gestraft.

Vanaf de eerste etage van een verlaten schoolgebouw op broedplaats Lely in Amsterdam West kijk je op een bouwplaats en een aangrenzende snelweg met in de verte een treinstation. Aan de wand van het station hangt een bord met in rode neonletters de tekst ‘Speelplaats’. Er komt een jongen op een kinderfiets met een pinguïnpet. Terwijl hij fantaseert over een rol als alleenheerser in een zelfgecreëerd rijk halen medespelers het bord van het station en slepen het naar de bouwplaats dat wordt omgetoverd tot speelplaats.

Dood Paard toont het theaterstuk Speelplaats tot 10 mei in Amsterdam en Utrecht. Het laat een wereld zien waarin kinderen spelen. De vijf kinderen dromen over leiderschap nu en in de toekomst, verwerken hun frustraties, triomfen en hun kinderleed alleen of met elkaar. Ze hebben fantasienamen zoals Wesp, Fanta en Nissan. Ze willen een ‘alliantie’ maar dat kan alleen met gelijkgestemden. Ze brainstormen over een ‘monifest’ (sic) met standpunten en leefregels waar iedereen aan moet voldoen. Als hun begrensde speelplaats lijkt te gaan knellen, gaat ieder zijn eigen weg. De aanstichter en intrigant die iedereen tegen elkaar opzet, blijft vertwijfeld achter.

‘Speelplaats’ toont een kinderwereld en de harde sociale werkelijkheid waarin assertiviteit, aanpassingsvermogen en een vangnet noodzakelijk zijn om te overleven. Met de draadloze microfoon bij de kinderen en de koptelefoon bij het publiek is de kindertaal uitstekend te volgen wat bijdraagt aan de authenticiteit. Ook het podium hoog en droog achter glas op de eerste verdieping geeft uitstekend zicht. Knap hoe Dood Paard met deze enscenering komt tot een zeer creatieve unieke beleving. Zeer vermakelijk en grappig zijn ook de kinderfantasieën en de muzikale effecten geven de ontwikkeling in het kinderspel duiding. Toch ontstaat enige vorm van ongemak op ongeveer drie kwartier van de voorstelling door honger naar diepgang en het gemis aan een plot maar de gewaagde locatie en de creatieve moedige keuzes maken alles goed en zijn zeer de moeite waard deze voorstelling door dit sympathieke gezelschap op locatie te bekijken.

Speelplaats is nog tot 10 mei 2023 te zien in Amsterdam en Utrecht.

Foto: Sanne Peper

Auteur: Rob de Graaf, Manja Topper, Tomer Pawlicki, Abdelkarim el Baz, Bram Walter, Ella Kamerbeek, Michael Yallop, Ramses van den Hurk
Uitvoerenden: Manja Topper, Tomer Pawlicki, Abdelkarim el Baz, Bram Walter, Ella Kamerbeek, Ramses van den Hurk, Rob de Graaf, Wessel Schrik, Michael Yallop

Deze recensie verscheen ook op Cultuurpodium.nl