Inspirerend en leerzaam

Door Irit van der Veldt

In het boekje OK Computer het album Radiohead en de wereld in 1997, laten tien auteurs, elk vanuit haar of zijn vakgebied hun licht schijnen op het album Ok Computer uit 1997. Goed idee om dit album op deze wijze te vereeuwigen want wie heeft niet het licht gezien na het horen van de eerste akkoorden van deze cd.

Net als bij zovelen was Ok Computer vanaf het begin ook voor mij een blown away. Weliswaar pas in 2008 maar toch. Een magisch moment waarbij al bij het beluisteren van de eerste akkoorden een meesterwerk hoorbaar was. De schitterende melodieën, de chaos, de stress, de bevreemdende achtergrondgeluiden met rare piepjes: fascinerend. Honderden keren beluisterde ik die magische opeenvolging van ontregelende nummers, die soms aaneengesmeed, het verhaal vertellen van een samenleving in de knel.

Radiohead is een Engelse alternatieve rockband uit de jaren negentig met Tom Yorke als leadzanger, Jonny Greenwood als gitarist, Ed O’Brien voor zang en gitaar, Colin Greenwood op basgitaar en Phil Selway op drums. In 1992 komt de band met de single Creep: eerst verguisd en later een wereldhit. Op 21 mei 1997 lanceert Radiohead het succesvolle album Ok Computer. Critici waren het erover eens dat dit album zijn gelijke niet kende. Een klasse apart van profetische waarde. De muziek was nieuw en snijdt thema’s aan als consumptisme, technologische afhankelijkheid, gebrek aan sociale cohesie en paranoia.

Met name de muzikale analyse van Bertolf is leerzaam. Haarscherp legt hij uit hoe de akkoorden in diverse nummers zijn opgebouwd. Zo blijkt het eerste nummer Airbag voorzien te zijn van een tegenmelodie door Greenwoord. Wellicht dat hierdoor dat slepende en toch zo actieve sfeertje wordt gecreëerd. En blijkt Karma Police te zijn opgebouwd uit akkoorden die niet in de toonsoorten thuishoren en onlogisch zijn qua volgorde. Wellicht zijn dit de krenten in de pap die dit magische nummer zo “dwars en spannend’ maken.  Ook grappig om te lezen dat de bliepjes en piepjes aan het eind van het nummer Let Down een op holgeslagen tape is. Super spannend, volledig passend bij de sfeer van het nummer. Maar oh zo strange.

Een goed idee van muziekjournalist Leo Blokhuis dit boekje in 2022 op de markt te brengen. Voor ingewijden een bron van herkenning en leerzaam. Voor de nieuwkomer inspirerende verhalen over een album dat zijn weerga niet kent.

OK Computer het album Radiohead en de wereld in 1997

Uitgeverij AmboAnthos (2022), 189 p. met voorwoord van Leo Blokhuis.

https://www.amboanthos.nl/?s=ok+computer

Deze recensie verscheen eerder op 8weekly: https://8weekly.nl/special/inspirerend-en-leerzaam/