Mariavespers Monteverdi in kolossale uitvoering

Met de Mariavespers was Monteverdi in 1610 zijn tijd ver vooruit. Voor hij het wist werd zijn compositie enkele weken na verschijning uitgevoerd in de San Marco in Venetië. Ook anno nu – met een hang naar diversiteit en inclusiviteit – sluit hij met deze combinatie van Renaissance en vroege Barok aan bij de huidige tijdgeest. Geen wonder dat deze Mariavespers populair zijn. Afgelopen zaterdag 11 november bracht Het Nieuw Bach Ensemble onder leiding van dirigent Krijn Koetsveld in de Dominicus kerk in Amsterdam Monteverdi’s Mariavespers ten gehore in een uitverkochte kerk met enthousiast publiek.

De geboorte van Maria is aanstonds. Cerebraal en uitbundig klinkt de fanfare uit de opera Orfeo in de opening van Monteverdi’s Mariavespers. Een feestelijke opening voor een stuk met Gregoriaans uit lithurgische boeken, instrumentale concerti en delen uit de bijbel. Het is deze combinatie van stijlen die de Vespro della Beate Vergine tot een meesterwerk maken.

Gedurende het hele concert staat het klavecimbel centraal met daaromheen de musici van Le Nouve Musiche met daarachter de koorleden. In het midden van de halve cirkel staat het orgel: achter het klavecimbel, recht tegenover de dirigent. De koorleden gehuld in het zwart wisselen bij vrijwel elk onderdeel uit de Mariavespers van plaats: geruisloos en in stijl. Mooi en helder is de klank van het Monteverdi orgel met open pijpen van cipressenhout bespeeld door Pieter-Jan Belder. Een orgel rijk beschilderd in zeventiende-eeuwse stijl speciaal gebouwd voor Le Nuove Musiche op initiatief van Koetsveld.

Overtuigend en trefzeker spelen de instrumentalisten van Le Nuove Musiche op oude instrumenten. Oog- en oorstrelend is het spel door Benedetta Ceron en Tamsin Cowell op de zink: een soort lange zwarte blokfluit met een boog. Maar ook de solisten geven de avond extra dynamiek. Het zijn de sopranen Jennifer van der Hart en Margreet Rietveld die zorgen voor de zachte fluwelen klank alsook de tenoren Falco van Loon en Mark Bonney die voorzien in klankjuwelen. Maar met name de bassen Joris van Baar en Bas Ramselaar hebben de smaak te pakken. Met hun open en heldere bas(bariton)klank weten ze het publiek zuiver en warm te raken.

Prachtig spelen ook het orgel, het klavecimbel (Menno van Delft), en de gamba (Cassandra Luckhardt) de instrumentale en vocale intermezzi. Het zijn ook deze klanken die deze avond tot een volwaardig muzikaal feest maken. Een kolossaal werk in een kolossale kerk, kolossaal uitgevoerd onder leiding van gepassioneerd dirigent Krijn Koetsveld.

____________________

Koorleden: Nieuw Bach Ensemble

Instrumentalisten: Le Nuove Musiche

CD: le Nuove Musiche, Krijn Koetsveld, Monteverdi Madrigali Libri I-IX, complete madrigals

Boek: Krijn Koetsveld (2019), Claudio Monteverdi 1567-1643: Geniaal vernieuwer – inspirator voor toen en nu