Paddenburg maakt van Julie een feest

ITA brengt Julie van August Strindberg van 25 februari tot 10 maart 2024 in verschillende theaters in het land.

Gezien op 1 maart Stadsschouwburg Amsterdam

Door Irit van der Veldt

Harde dance aan het begin van Julie trekt het publiek het stuk in. Voor Jan en Christine een gegeven: ze moeten het ermee doen. Ze zijn bedienden in het kasteel en hebben weinig inbreng. Dit luidruchtige verjaardagsfeest van de 21-jarige Julie én Julie omarmen is hun enige ruimte. Ze zijn tot elkaar veroordeeld, zitten gevangen, zijn afhankelijk en worden onderdrukt.

De harde dance klinkt vanuit een bovenetage in het kasteel. Centraal op het podium staat een metalen keukenblok met kraan en gootsteen. De zijwanden hebben zware metalen deuren die leiden naar koelkasten, slaapkamers en vermoedelijk naar een hal met buitendeur. Achter het keukenblok met metalen achterwand staat een kasteelmuur van rode baksteen. Grote centrale toneellampen verlichten de keuken.

Het stuk  gaat over afhankelijke relaties en over de kloof tussen arm en rijk en de problemen en fricties die dat met zich meebrengt. Een mooi stuk om de huidige tijdgeest vanuit klein perspectief als een soort experiment te tonen. Wat gebeurt er als je een wanhopige ‘climber’ laat interacteren met een mooie jonge wanhopige freule en een jonge wanhopige ‘needy’ huishoudster daartussenin. Alle drie willen ze iets van elkaar maar alle drie zitten gevangen in hun eigen milieu en verleden.

De Britse regisseur Rebecca Frecknall geeft het toneelstuk een eigentijds karakter maar is ook trouw aan de beschrijving uit 1888 door Strindberg met de kasteelkeuken als centraal podium. Met de enigszins versleten vintage outfit van Christine (Hanna Hoekstra) in combinatie met de dagelijkse nette werkkleding van Jan (Minne Koole) zoekt kostuumontwerpster An D’Huys het contrast met de flitsende gouden glitterjurk van Julie (Eefje Paddenburg). Bij haar zit het geld en bij haar is de overdaad groot. Niet alleen met haar outfit maar ook als personage.

Want wie naar een toneelstuk gaat waar Eefje Paddenburg speelt, krijgt waar voor zijn geld. Met humor en grote fysieke, tekstuele en theatrale behendigheid speelt zij haar rol.  Al bij haar eerste verschijning in de keukendeur is het genieten. Hier komt iemand binnen die haar vak verstaat. Een feest voor het publiek maar wat te doen als tegenspeler? Een schaduwpositie is wat er rest. Of je wil of niet: spelen met Eefje Paddenburg zet je op 1-0 achterstand.


Bewerking en regie: Rebecca Frecknall
Vertaling en dramaturgie: Anna Sijbrands
Spel: Eefke Paddenburg, Minne Koole, Hannah Hoekstra
Scenografie: Chloe Lamford
Kostuums: An D’Huys
Lichtontwerp: Jack Knowles
Muziek: George Dennis
Fotografie: Fabian Calis