Wachten op Godot in vermakelijke uitvoering krijgt spontaan applaus

Wachten op Godot, gezien op 6 april 2024 in de grote zaal van de Stadsschouwburg te Amsterdam. Uitgevoerd door Het Nationale Toneel onder regie van Erik Whien.

Wie een klassieker als Wachten op Godot nieuw leven in blaast, moet een goede reden hebben. Erik Whien heeft die en toont een vermakelijke variant op een zwaar thema.

Zijn armen gestrekt en zijn vingers gespreid declameert Lucky (Joris Smit) minutenlang ogenschijnlijk academische feiten onsamenhangend. Zelfverzekerd strooit hij zijn wartaal uit over het publiek. Aanvankelijk sterk uitgelicht en centraal gepositioneerd maar uiteindelijk verdwijnt hij in een witte waas. Het publiek aanschouwt ademloos en bedankt spontaan onder luid applaus.

Actueel

Het Nationale Toneel is tot en met 20 mei op tournee met Wachten op Godot van Samuel Beckett door regisseur Erik Whien. Een klassieker uit 1952 maar voor Whien actueler dan ooit. Zijn recente vaderschap en het verlies van zijn ouders confronteren hem met levensvragen en de centrale vraag in het toneelstuk naar de zin van het leven trok opnieuw zijn aandacht. Met zijn persoonlijke thema’s als de eindigheid van het leven en ‘leven in het nu’ benadert hij dit toneelstuk opnieuw.

Vermaak

Whien presenteert in deze versie van Wachten op Godot vermaak. Hij zet in op de luchtige variant van dit toch zwaarmoedige toneelstuk. Met het viertal Jaap Spijkers en Mark Rietman als Vladimir en Estragon en Bram Koopmans en Joris Smit als Pozzo en Lucky en niet te vergeten ‘een jongen’ in gevarieerde bezetting, doet hij een meesterlijke zet. Alle menselijke (on)hebbelijkheden weten zij te vertalen en om te zetten in anderhalf uur toneel van hoog niveau.

Maar gevaar dreigt wanneer vermaak zijn top bereikt en doorschiet. Wanneer Pozzo zijn hulpvraag opgetild te worden, steeds sterker als een dreinend kind uitdraagt, dreigt de voorstelling even door te schieten in plat vermaak. En dat is jammer maar doet gelukkig niets af aan de verfijnde enscenering en het voortreffelijke spel van alle spelers.

Door Irit van der Veldt

Foto’s Salih Kilic

regie: Erik Whien vertaling: Jacoba van Velde dramaturgie: Kyra Mol scenografie: Studio Dennis Vanderbroeck kostuums: Rebekka Wörmann licht: Julian Maiwald Vladimir: Jaap Spijkers Estragon: Mark Rietman Pozzo: Bram Koopmans Lucky: Joris Smit Een jongen: Fedy Bakker / Zinan Bos / Benjamin Colen / Oyke van Griethuysen / Oscar Horstman / Aron de Kleijn / Guus de Koning / Midas Noordenbos / Finn Vogels